Cursus Uurwerken repareren.

 

Bent u ook zo gefascineerd door uurwerken en vooral wat er zich achter die wijzerplaat afspeelt? U wilt vóór een aankoop van een klok kunnen beoordelen of een klok een reparatie behoeft? En u wilt die reparatie ook zelf kunnen uitvoeren?

IMG 1090 

De cursussen Uurwerken-repareren zullen u hierbij zeer behulpzaam zijn.

De cursus heeft tot doel u bekend te maken met de techniek van uurwerken en u in staat te stellen om zelf volgens “de regelen van de kunst” reparaties te kunnen uitvoeren. Het zal voor de gemiddelde hobbyist niet mogelijk zijn om werkelijk alle reparaties aan uurwerken professioneel uit te voeren. Mede omdat de benodigde gereedschappen erg kostbaar zijn. Toch is het mogelijk met relatief eenvoudige middelen de meest voorkomende defecten aan klokken op te sporen en vervolgens te verhelpen.

Zo zijn schoonmaken, tappen polijsten en verbussen de meest voorkomende werkzaamheden die met de benodigde kennis van zaken goed te doen zijn. Maar ook herstelwerkzaamheden aan tandwielen, klokkenveer, slinger en wijzerwerk behoren tot het programma.

 P1230819

De cursus bestaat uit twee onderdelen:

 

  1. De Basis-cursus uurwerktechniek : hierin wordt behandeld de theoretische achtergronden en principes van verschillende uurwerken, uurwerkonderdelen, het beoordelen van slijtages en reparatiemethoden. U zult tijdens de cursus oefenen op een uurwerk of zelfs werken aan uw eigen uurwerk. U ontvangt het cursusboek uurwerktechniek ( voor de inhoudsopgave zie menu linkerkant)
  2. De Cursus voor gevorderden uurwerkmaken is het logisch vervolg op de basis cursus en gaat dieper in op slagwerken, reparatiemethoden voor antiek, het bijmaken van onderdelen, het beoordelen van eerder uitgevoerde reparaties, U zult werken aan uurwerken zoals een Franse pendule, een Westminster uurwerk, een ‘staand horloge’, Comtoise klok, Friese klok etc. Deze cursus is nog meer praktisch van aard.

IMG 0017 

De cursussen worden gegeven door de zeer ervaren klokken-restaurateur Hans Beelaerts van Blokland.

Naast een erkend en hoogwaardig eigen klokkenreparatiebedrijf ( “Belle Heure” in Zeist) heeft Hans sinds 1995 vele jaren les gegeven aan de officiële opleiding voor uurwerkmaker bij de Vakschool Amsterdam welke later is voortgezet in Schoonhoven. Kortom een zeer ervaren docent met grote praktische ervaring. Lees ook het interview dat het blad Rikketik onlangs met hem heeft gehouden( zie in menu menu linkerzijde).

beelaertsIMG 0019

 

Beide cursussen worden gegeven  op de vrijdagmiddag ( in totaal 7 middagen van 2,5 uur) in het gebouw van de  Klokkengroep Den Bosch: met zeer hoogwaardige machines en gereedschappen. Voor foto’s zie onze website.

 

Cursus programma 2018.

 

Bij voldoende belangstelling start de eerstvolgende cursus:

     - Cursus Basistechnieken:

 Op vrijdagmiddag 7 september 2018 t/m 19 oktober (van 13.30 uur tot ca 16.00 uur)


- Cursus voor Gevorderden:

                 - Op vrijdagmiddag 11 mei t/m 22 juni (van 13.30 uur tot ca 16.00 uur)

                 - Op vrijdagmiddag 2 november t/m 14 december (van 13.30 uur tot ca16.00 uur)

 

De kosten bedragen per cursus:

Naast het aspirant-lidmaatschap ad € 80,- voor de cursus € 240,- ( incl.BTW). In totaal € 320,- incl BTW.

De benodigde kleinere gereedschappen (voor eigen gebruik) kunnen in overleg worden aangeschaft (zie menu : Gereedschapslijst Klokken repareren).

 

 

Heeft u belangstelling?

Maak graag uw belangstelling kenbaar via ons aanmeldingsformulier op deze site. Graag aangeven voor welke cursus u belangstelling heeft. Ook eventuele vragen of opmerkingen kunt u op dit aanmeldingsformulier aangeven.

 

Deze cursus is nadrukkelijk bedoeld voor leden die als geinteresseerde hobbyist  zelf aan de slag willen. De cursus leidt niet op voor het beroep van Klokkenmaker. Hiervoor verwijzen wij naar de 4 jarige beroepsopleiding bij de vakschool Schoonhoven.

 

Een volgend logisch vervolg op de cursussen uurwerken repareren is het kunnen maken van vitale nieuwe onderdelen van een klok en zelfs het geheel kunnen bouwen van eigen klok. Hiervoor verwijzen we graag naar de cursus  Klokkenbouwen op onze site.