Nieuwe atoomklok loopt miljarden jaren goed   (Arikel in Nu.nl:  9 maart 2012)

Wetenschappers van Australische en Amerikaanse universiteiten hebben een nieuw soort atoomklok bedacht, die bijna onwaarschijnlijk nauwkeurig de tijd kan bijhouden.

 

Als zo'n klok kort na de oerknal - bijna 14 miljard jaar geleden - had bestaan, zou hij nu minder dan 1/20 seconde voor of achter lopen.

Dat maakt de klok bijna honderd keer zo nauwkeurig als de beste atoomklokken van dit moment. Normale atoomklokken gebruiken elektronen die om de kern van een atoom draaien als 'slinger'.

Laserbundel

De wetenschappers hebben aangetoond dat door met behulp van een laserbundel de elektronen in het atoom op een specifieke manier te oriënteren, de maat kan worden aangegeven door een neutron dat om de atoomkern cirkelt.

Door de sterke binding van het neutron met de atoomkern is zijn beweging vrijwel compleet ongevoelig voor invloeden van buitenaf. De binding tussen een elektron en de atoomkern is veel losser.

De verbeterde nauwkeurigheid bij tijdmetingen zou vooral van pas komen bij fundamenteel fysisch onderzoek, bijvoorbeeld in deeltjesversnellers. Maar ook GPS-navigatiesystemen zouden ervan kunnen profiteren.

's-Hertogenbosch