Waagklokje

 

Waagklok

Een aantal jaren geleden kocht ik voor een paar euro op ‘Marktplaats.nl’ een houten souvenir waag-klok uit zuid Duitsland. Deze was, met niet al te veel moeite, weer aan het lopen te krijgen. Kostte me wel een snijplaatje M4 met linkse draad. Duurder dan het hele uurwerk!  Er waren twee interessante aspecten:  het echappement en de aandrijving met een duw-veer. Dit laatste is een lange   veer, die vele slagen nodig heeft om opgewonden te worden en die het gaande werk aanduwt, i.p.v daaraan trekt. Een redelijk slappe veer, die volstrekt isotonisch is.

 Ik vond en vind het aanzien van deze klok, afschuwelijk. Kitch van de bovenste plank. Je zou hem, bij wijze van spreken, aan je schoonmoeder nog niet kado geven! Maar ja, over smaak ……

Juist vanwege dit aanzicht, besloot ik te proberen hem na te bouwen in messing, op halve grootte. De houten klok was 40 cm hoog; de uiteindelijke messing kopie is 20 cm hoog. Een slappe duwveer voor deze afmetingen was niet te vinden, dus heb ik er een normale trekveer in gemonteerd. Veel uitzoekwerk om een dergelijk uurwerk uit het losse handje te bouwen, zonder bouwtekening. Dus eerst een proefmodel in aluminium. Toen dat liep (2 jr later), overgezet in messing. Het is geen klok die je gebruikt om je horloge mee gelijk te zetten.  Wel een aardig ‘conversation piece’.  Oordeel zelf over het resultaat.

Hans Folgering 

 

waagklok 2 HFwaagklok 1 HF

's-Hertogenbosch