Eureka (tool).Het zelf maken van tandwielfreesjes is een droom voor veel klokkenbouwers.

We praten er graag over, maar vaak komt het er niet van. Het is (weer) een zijpad op de weg van het klokkenbouwen.
Toch is het goed mogelijk, zoals velen tijdens “de cursus” hebben kunnen zien. Talloze bouwers hebben al hun klokken wel degelijk gemaakt met zelfgemaakte freesjes (tot diverse professionals/restaurateurs aan toe!). Het ETG (Erhöhte Temperatur gezogen) staal dat in onze club wordt verkocht is er geschikt voor.
Een slagfrees is de meest “eenvoudige” oplossing, maar ook meervoudig getande tandwielfreesjes zijn mogelijk. Ons aller YouTuber Clickspring laat het in diverse filmpjes zien.
Een (zeker niet alleen maar theoretisch) probleem is dat veel zelfgemaakte frezen maar beperkt naslijpbaar zijn. Het kan wel.., maar dan verandert het profiel in lichte mate. Dat hoeft echter in de praktijk niet altijd een probleem te zijn, als de verandering maar gering is. Daar hebben we de engrenage voor!
Het mooiste is dus een tandwielfrees die over het gehele gebogen profiel overal een vrijloophoek heeft (Eng: “form relieved”) en die ook nog eens naslijpbaar is tot er geen staal meer over is.. en daarbij toch onveranderd hetzelfde profiel behoudt.
Zoiets is mogelijk bij het gebruik van het zgn. EUREKA tool/gereedschap. Het is een instrument dat op de draaibank geïnstalleerd (met een excentrische draaiing) bovenstaande wensen realiseert. Een eerste aanblik is imponerend door alle bewegingen, maar bij wat langer kijken loopt eigenlijk alles toch centrisch op een gecombineerde excentriek na.
In de club zijn er bij diverse leden tekeningen aanwezig.
Kort(er) door de bocht:
De Clickspring methode:
https://www.youtube.com/results?search_query=shop+made+gear+cutters
en Dean methode:
http://www.deansphotographica.com/machining/projects/multipoint/multipoint.html

Maar…, zoals boven geschreven, de ultieme methode met de EUREKA hier:
(klik op foto)
Eureka exploded 1
's-Hertogenbosch