![]() |
's-Hertogenbosch
- Controleer of onderaan deze pagina het aantal foto's ("Display Num.") staat op 100 of "alle"
- Klik met de muis een foto aan en een pop-up verschijnt. Door op de witte knop rechtsboven te klikken volgt de volgende foto.
- Rechtsonderaan een knop om de foto evt. te downloaden
![]() |
De mooi gemaakte wijzerplaat is uit één grote plaat messing gezaagd. De diameter is ongeveer 65 cm. Het uurwerk is nog uitgerust met een prachtig speelwerk waar verschillende melodieën gekozen kunnen worden. Het panorama is het gezicht op Scheveningen in vroeger tijden geschilderd door de vrouw van de klokkenmaker.
De omlooptijden van de wijzers zijn met correctie mechanieken aangepast om de uit de astronomie bekende afwijkingen te corrigeren. Dit geeft een zeer nauwkeurige aanwijzing van alle afleesbare grootheden. Rechts bovenin is het eeuwig durende kalendermechaniek te zien. Het geheel wordt aangedreven door gewichten.
Heel mooi gemaakt Engels lantaarnklokje waarbij veel aandacht is besteed aan de materiaal keuze om een zo authentiek mogelijk resultaat te krijgen. Ook het graveerwerk is van de hand van de maker. Voor meer detail ga via de link naar zijn site. http://www.lanternclocks.com/nlindex.htm
N.H. Kerk te Arnemuiden. Dit kunstwerk is in 1589 vervaardigd door Jan Dirckz. Coop. Het uurwerk geeft naast de uren ook het getij en de schijngestalte van de maan weer. De replica is op schaal 1:4 gebouwd met de ketting en wormwiel overbrenging zoals ook het origineel wordt aangedreven vanuit het bestaande torenuurwerk
Beleg van Den Bosch in 1629. De moerassen rond Den Bosch werden met door rosmolens aangedreven Vijzels en Schoepenraderen droog gelegd, waarna Frederik Hendrik in 1629 met zijn kanonnen Den Bosch kon innemen. Elk kwartier draaien de molens en beschieten de kanonnen de stad waar je de Moriaan, de St Jan en het Stadhuis in 3-D en perspectief kunt herkennen, evenals de recent gesloopte Put op de markt. De diameter van de cijferring is 60 cm en de totale hoogte van de klok is 100 cm.
Met ajour gezaagde paneeltjes. De kast is van mahoniehout. In de zijkanten is tussen de versieringen aan de ene zijde de naam van de maker aangebracht en aan de andere zijde de letters 's-Hertogenbosch. Het uurwerk is het z.g. clubklokje, een van de eerste gezamenlijk door de leden gemaakte uurwerken.